2 dager – 25.04.21

GFL2024 Gaustatoppen/Rjukan

Opplev Rjukan med Kampen om Tungtvannet, Vemork, Solspeilet, dresintur på Numedalsbanen, Krossobanen og topptur til Gaustatoppen. Vi har skreddersydd en spennende tur med mye interessant industri- og krigshistorie i et spektakulært vakkert naturlandskap. Vi går den mest spennede delen av Sabotørstien via juvet og jernbanetraseen inn til Vemork.

Avreise

25.04.21

Varighet

2 dager

Inkluderer

Buss, hotell og det meste av mat.

Vi og alle samarbeidspartnere har innrettet seg etter helsemyndighetenes krav og retningslinjer gjeldende smittevernregler Covid -19.

Opplev Rjukan med Kampen om Tungtvannet, Vemork, Solspeilet,  Krossobanen og Gaustabanen opp til Gaustatoppen. Vi har skreddersydd en spennende tur med mye interessant industri- og krigshistorie i et spektakulært vakkert naturlandskap. Vi går den mest spennede delen av Sabotørstien via juvet og jernbanetraseen inn til Vemork.

 

Med godt hotell og god mat er dette en superflott destinasjon som er en del av UNESCOs Verdensarvliste. Gaustablikk Høyfjellshotell har en fantastisk beliggenhet like ved Kvitåvatn ved foten av Gaustatoppen. Som gjest kan du fritt benytte deg av alle hotellets fasiliteter, blant annet en restaurant med stor frokostbuffé, store fellesarealer med bar samt en velværeavdeling med badstue, basseng og boblebad med fjellutsikt.

Innen du drar på tur anbefales følgende å se på NRK.no:

Kampen om tungtvannet 

Se spesielt episode nr 4 der Gunnerside lander på Hardangervidda og slår seg sammen med Grouse. Den 27.februar 1943 står de 9 sabotørene på ski ned fra fjellet i retning Vemork for å sprenge tungtvannsanlegget.

Krigen og tungtvannet

Transporten: Størrelse på buss beror på antallet påmeldte.

Turpresentasjonen nedenfor er et av mange mulige forslag. Gaustatoppen/Rjukan er rikt på severdigheter og det går veldig bra å komme med ønsker om eget opplegg. Tipser om følgende:

Krossobanen med på toppen Krosso Fjellstue og Rjukan Klatrepark

Dag 1:

07.45 Oppmøte iht overenskommelse, vi reiser i buss, kaffestopp ved Heddal stavkirke innen vi kjører videre opp fjellet mot Gaustatoppen der vi stopper og spiser lunsj på flotte Tuddal høyfjellshotell.

12.00 Videre ferd opp fjellet med mål om topptur til Gaustatoppen der siste del kan nås til fots fra Stavsro  (ca 2,5 time) eller med Gaustabanen som er en spektakulær bane inne i fjellet. Det går også fint å kombinere fottur og bane. På dager med god sikt frister Gaustatoppen med fantastisk utsikt og mulighet til å se 1/6 del av fastlands-Norge. Mulighet å kjøpe den obligatoriske Gaustatoppenvaffelen på Gaustatoppen turisthytte.

Opplegg kan ordnes for omvisning av det hemmelige fjellet inne i Gaustatoppen eller om det ønskes noe konferansetid for bedriften i historiskt bygg.

Ca kl 16.30 starter vi reisen mot Gaustablikk Høyfjellshotell  der vi sjekker inn. Mulighet til å nyte velværeavdelingen med badstue, basseng og boblebad før middag.

19.30 Serveres en 3-rettersmiddag etterfulgt av 30 min historisk gjennomgang om Rjukan, Vemork og Kampen om tungtvannet.

Baren er åpen og ev er shuffleboard ledig for noen partier.

 

Ca kl 15 kjører vi gjennom Rjukan sentrum, stopper ved Rjukan torg og ser på Solspeilet  før vi tar Krossobanen opp til Kafé Krossobanen. Der går det an å kjøpe seg noe godt å spise/drikke og nyte fantastisk utsikt om været tillater det.

Dag 2:

08.00 Frokost og utsjekk

09.00 Avreise mot Gaustatoppen og grunnet trang parkering ved selve Gaustabanen må det påregnes å gå fra fylkesveien ca 3-400 m. Det blir Gaustabanen både opp og ned inne i fjellet.

11.30 Avreise fra Gaustabanen nede ved Fv651 mot Rjukan og Vemork.

12.15 Vi går den mest spennede delen av Sabotørstien ned juvet, krysser elven Måna, videre inn til Vemork via jernbanetraséen. Ned- og oppstigningen til og fra elven er bratt men det er tau til hjelp. Over elven finnes også et tau og naturligvis hjelper vi hverandre.

14.15 På Vemork, Norsk industriarbeidermusem ser vi Maskinhallen og de 5 flotte utstillingene “Vi tar 8-timersdagen! 8 timersdagen i 100 år”, “Tungtvannssabotørene”, “Helter i Telemark”, “Industristedet Rjukan” og “Vårt liv i verdensarven”. Mulighet for å få noe å spise/drikke i kafeen, som stenger kl 16, egen betaling.

Noen som vil utfordre seg selv med et Strikkhopp fra Vemorkbrua ? Meld ditt interesse ved Påmelding så undersøker vi om det finnes ledige plasser. Pris per hopp er kr 980.

17.15 Avreise mot Asker med 2 korte stopp ved Mæl stasjon(Rjukanbanen) og minneplass langs Tinnsjøen der D/S Hydro ble senket i 1944.

Ankommer Asker ca kl 21.00

 

Vi går den mest spennede delen av Sabotørstien

Utstyrsliste:

Generelt gjelder klær etter vær!

Noen deler av turen er utendørs, ca 2.5 timers dresintur, ca 2 timers tur på Sabotørstien og ca en halvtime på toppen av Gaustatoppen.

Til alle 3 delturer: Solide sko og hansker

Til dresintur: Sykkelhjelm er påbudt, lommelykt på mobil er tilstrekkelig for å synes i tunneler men lommelykt kan vurderes.

Til Gaustatoppen: Vindtett jakke og lue, det kan være kjølig og vindfullt på toppen til tross for sommertemperatur ved parkeringsplassen.

Til hotellet: Badeklær

 

 

Hva er inkludert i reisen?

-All transport i buss og guiding på turen.

-Pausestopp langs med Numedalslågen med kaffe/te/saft og Polarbrød med skinke/ost.

-Dresin for to personer på vakre Numedalsbanen inkludert lunsj  (Pytt-i-panne) på Veggli Vertshus.

-Stopp ved Solspeilet Rjukan torg og hotell Admini.

-Krossobanen t/r

-Overnatting i dobbeltrom på Gaustablikk Høyfjellshotell, inngang velværeavdeling,  3-retters middag og frokost.

-Tur til Gaustatoppen med Gaustadbanen t/r.

-Guiding av den mest spennede delen av Sabotørstien inkludert passering av juvet.

-Inngangsbillett til Maskinhallen og 5 veldig flotte utstillinger ved Vemork, Norsk Industriarbeidemuseum.

-Hjemreise med korte stopp ved Mæl stasjon/Rjukanbanen og minneplass der D/S Hydro ble senket.